Junta de Confraries de Setmana Santa de Girona
ÍndexBenvingudaLa JuntaLa nostra seuNoticiesButlletíConfrariesGaleria d'imatgesAgendaDocumentacióVia CrucisEnllaçosMultimèdia
 

LA NOSTRA SEU


¿Com podem arribar a la nostra seu a la capital de Girona, concretament a L’església dels Dolors al carrer Pujada de la Mercè?

L’església dels Dolors, amb 325 anys d’història, és la seu de la Confraria de la Congregació de la Mare de Déu dels Dolors, que n’és la seva propietària. La Junta de Confraries de Girona comparteix, des de l’any 1990, juntament amb altres Confraries les seves diferents dependències.

L'any 1988 es van fer les obres de consolidació de la nau i el creuer, que amenaçava esfondrament, fins l’any 2005 s’ha anat arranjant per obtenir una restauració total i pintat, quedant finalitzades l’any 2011.

L’Església dels Dolors, restaurada amb els anys i tot i el temps que va estar en dessús, ha tornat a celebrar actes de culte i acull una exposició permanent de la Setmana Santa de Girona.

Entrant per la porta principal de l’església passem pel mig d‘una exposició dels passos de les diferents Confraries: Jesús i els Nens, Sant Honorat, Sant Isidre Llaurador i Sant Galderic, el Silenci, Santa Faç, la Passió, Davallament, la Mare de Déu dels Dolors i Sant Sepulcre.

La Confraria de Jesús Crucificat- Manaies de Girona disposa d’una seu pròpia a l’església de Sant Lluc, on custodien els dos passos juntament amb els ornaments i el material del maniple dels Manaies de Girona.

L’Arxiconfraria de la Puríssima Sang del nostre Senyor Jesucrist guarda la Creu dels Improperis a l’església del Carme i la Confraria de la Passió i Mort de Nostre Senyor Jesucrist, guarda la Creu a la seva seu , parròquia de Sant Feliu, que recentment ha estat proclamada amb el nou títol de Basílica Parroquial de Sant Feliu de Girona.

Tots els passos de les restants Confraries estan exposats a banda i banda, juntament amb els sis quadres (tres per costat) d’unes dimensions de 3.60x4.60 metres. L’autor d’aquests quadres, segons el Dr. Francesc Miralpeix de la Universitat de Girona, és el pintor vigatà Marià Colomer i Parés (1743-1831).

A finals de l’any 2012 s’inaugura la restauració total d’aquestes sis obres propietat de la Confraria Congregació dels Dolors, després d’uns anys de restauració, una per una, al Centre de Restauració de Béns i Mobles de la Generalitat de Catalunya a Valldoreix.

Si ens endinsem a l’Església trobem l’espai de culte compartit amb els bancs i presbiteri, l'altar major i el cambril d'en Joan Carles Panyó, on tenim l’escultura de La Pietat des de l'any 1941, data on tornà a ser exposada i oberta al culte després de les vicissituds viscudes en el transcurs dels anys i guerra civil, que junt amb els sis quadres recent inaugurats forment part del Misteri dels Set Dolors de la Mare de Déu.

Seguint per la dreta del presbiteri tenim un passadís on podem apreciar l’exposició dels diferents ornaments de les confraries com fanals i penons i, a la part superior, trobem els cartells que anuncien la Setmana Santa des de l'any 1946 (inicis de la processó de Setmana Santa a Girona).

Al final del passadís, accés al pis superior s’hi troben ubicades diferents dependències de les confraries que no disposen de seu per ser acollides permanentment, a l'esquerra, trobem una sala amb una taula gran al centre on es celebren les reunions de la Junta de Confraries de Girona. A les parets de la sala podem trobar els diferents quadres o cartells de la Setmana Santa dels últims anys, diferents vitrines i armaris on es guarda documentació, records i vestimentes de la Junta de Confraries.

Durant la Setmana Santa, es celebra la Expo- Santa i la presentació del quadre o cartell d’aquell any. Aquesta exposició inclou tot el material que surt a la processó del Sant Enterrament de Divendres Sant (vestit del Porrer, Manaia, vestits de les vestes de les Confraries , els Penons i Banderes de cadascuna d’elles ), una documentació que habitualment no es pot veure pel públic i els records de les confraries per la compra dels col•leccionistes, com postals, pins o maquetes de les vestes de totes les confraries.

   

 

(C) Junta de Confraries de Girona

Email: juntaconfrariesgirona@gmail.com